De Robin Hood Boom…

Published by Marie-Louise Loomans on

Afgelopen september voer er een ware shock door Groot-Brittannië toen natuurbarbaren met een kettingzaag de Sycamore Gap Tree neerhaalden. Deze Esdoorn, een van de levensbomen uit de Keltische Bomencirkel, werd al aan het einde van de negentiende eeuw op een laag punt bij de Romeinse Muur van Hadrianus geplant. Duizenden wandelaars leggen deze iconische boom jaarlijks vast met hun camera. In 2016 werd hij nog tot boom van het jaar uitgeroepen door een Britse bosbeschermingsorganisatie.

Deze boom was ook bekend uit een sleutelscène in de bekende film ‘Robin Hood: Prince of Thieves‘ uit 1991 waarin Kevin Costner de held in het beroemde verhaal speelt. Sindsdien kreeg de esdoorn de bijnaam ‘Robin Hood-boom’ en behoorde hij tot de meest gefotografeerde bomen van het Verenigd Koninkrijk. Vorig jaar in september kwam daar dus een treurig einde aan. Na de aanval van de vandalen werd de boom in stukken gezaagd en afgevoerd. Maar nu is bekend geworden dat deze boom op dezelfde plek zal terugkeren. De Britse erfgoedorganisatie National Trust heeft zaadjes en takjes opgewerkt tot zaailingen, takjes met bladgroen die tot nieuwe bomen kunnen uitgroeien. Het zijn er zo’n 45. We moeten wel wat geduld hebben want het gaat zo’n twintig jaar duren voordat een zaailing tot een volwassen boom is uitgegroeid.

Het onderzoek naar de verdachten van het omzagen loopt nog. De twee mannen, dertigers, zijn op borgtocht vrij. Twee andere verdachten, onder wie een jongen van 16, gaan vrijuit.

https://nos.nl/artikel/2512101-tweede-leven-mogelijk-voor-britse-robin-hood-boom

Kevin Costner in zijn rol als Robin Hood in de film ‘Prince of Thieves’ bij de iconische oude boom die door vandalen met kettingzagen werd omgelegd…

Categories: Uncategorized