300.000.000 bomen sneuvelen jaarlijks voor…

Published by Marie-Louise Loomans on

Per jaar worden er 300 miljoen bomen gekapt voor…de kleding industrie. De garens van viscosetextiel worden gemaakt van cellulose uit bomen. Goed nieuws dus dat in juni het bedrijf Inditex, moederbedrijf van o.a. modeketen ZARA, een overeenkomst sloot met de Canadese organisatie Canopy. Een naam niet zou misstaan in een Star Wars film: Obi Wan Canopy… Deze organisatie beschermt de bossen, soorten en het klimaat in de wereld. Ze werken samen met bedrijven van over de hele wereld om niet-duurzame toeleveringsketens te transformeren tot duurzame. Met innovatieve Next Generation-oplossingen willen ze vitale bosecosystemen over de hele wereld te behouden. Zo werkten viscoseproducenten die 92% van het gehele mondiale aanbod vertegenwoordigen samen met Canopy. Via hun openbare inkoopbeleid hebben zij toegezegd om het gebruik van vezels uit oude en bedreigde bossen te elimineren. Heel belangrijk is hun wil om innovatie tot duurzaamheid te bevorderen. Op dit moment krijgt al ongeveer 53% van de wereldwijde viscoseproductie een groen label. Meer over groene mode is te vinden via deze link: https://canopyplanet.org/fashion-and-lifestyle-giant-inditex-zara-joins-canopys-pack4good-initiative-to-keep-vital-forests-out-of-paper-packaging/

En Inditex is gelukkig niet het enige bedrijf die voor deze koers heeft gekozen. Al meer dan 900 bedrijven hebben met Canopy samengewerkt om duurzaam beleid te ontwikkelen. Gedurende de afgelopen 25 jaar brachten ze gestaag de winning uit oude bomen en bedreigde bossen terug met baanbrekende oplossingen. Zo maakte dit bedrijf eerder de Harry Potter-boekenreeks groener en zorgt het voor pizzadozen die van alternatieve vezels worden geproduceerd.

Next Generation Solutions maakt ook hier gebruik van alternatieve vezels, waaronder landbouwafval, om sterke en veelzijdige verpakkingen te maken en tegelijkertijd de druk op de bossen te reduceren, de CO2-uitstoot te verlagen en een circulaire economie mogelijk te maken.

Categories: