Boom van het Jaar 2024…

Published by Marie-Louise Loomans on

We weten nog maar net dat de Europese boom van het jaar 2023 voor de derde keer in Polen staat. Zie ons eerdere bericht hierover. En nu is al de mogelijkheid om de nieuwe kandidaten voor te dragen voor zevende nationale verkiezing van de Boom van het Jaar 2024. Tot 20 mei kan iedereen weer een boom nomineren met een bijzonder verhaal. Dit kan legende zijn, een historisch verhaal of een boom met een bijzondere betekenis binnen de gemeenschap. Een vakjury kiest uit alle aanmeldingen één boom per provincie. Deze 12 genomineerden worden begin september bekendgemaakt. Van 2 september tot 14 oktober volgt de nationale stemronde, waarin iedereen kan stemmen op zijn favoriete boom. De uitslag volgt op 15 oktober. De winnaar zal Nederland vertegenwoordigen bij de Europese Tree of the Year verkiezing 2025. Stichting Celbritrees draagt de oudste boom van Nederland voor. Die staat op Bonaire op een kalkplateau en is in goede handen van Bomenkenner Johan van Blerk. Hij ontdekte op dit Caribische eiland meerdere wayaká’s (Guaiacum officinale) die duizend jaar oud zijn…
En als je zo oud bent mag je best eens een prijsje winnen vinden wij!
Meer informatie is te vinden door op onderstaande links te klikken.

https://www.deboomvanhetjaar.nl

https://www.rootsmagazine.nl/bomen-en-planten/bovenop-een-kalkplateau-op-bonaire-staat-de-oudste-boom-van-nederland

De 650 jaar oude Marialinde in het hart van het Brabantse Oisterwijk is verkozen tot De Boom van het Jaar 2023. Deze oude lindeboom won met 7.076 stemmen!

Deze oerboom is een Wayaká vond Johan van Blerk op een van zijn zoektochten naar zaad. Op een verlaten plek stond deze oer­oude Wayaká die honderden jaren geleden gekapt moet zijn. De stronk is daarna opnieuw uitgelopen en heeft zich gesplitst. Boven de stronk verheffen zich nu twee stammen, die samen een mooie, grillige, holle boom vormen met een vijftien meter brede kroon. Wat een overlevingskracht toont deze boom. Dat dwingt respect af bij ons!
Van Blerk vertelt dat de veroveraars op Bonaire de Wayaká’s , in Nederland pokhout genoemd, in grote aantallen hebben gekapt omdat de bomen zulk hard hout opleverde. “Van wayakáhout werden onder meer katrollen voor de scheepvaart gemaakt. Het is bijna anderhalf keer zo zwaar als water en zinkt dus als een baksteen.”

Stichting Celebritrees draagt deze boom voor om te nomineren tot Boom van het Jaar 2024!

Categories: