Zorgen bomen voor verkoeling in de stad?

Published by Marie-Louise Loomans on

Ja, dat doen ze. En hoe! Meer bomen in een stad zorgen, behalve voor verkoelende schaduw, voor een effect dat vergelijkbaar is met een air conditioner. En het zijn ook geen dure energieverslinders. Ze creëren een microklimaat dat de temperatuur doet dalen. In Polen deden wetenschappers onderzoek en ontdekten dat het verschil van temperatuur wel tot 20 graden (!) kan verschillen tussen direct zonlicht en de schaduw van een boom. Ook de TU in Delft voerde deze zomer een soortgelijk onderzoek uit in meerdere Nederlandse steden. Op donderdag 13 juli werd de meetapparatuur geplaatst. Tussen17 juli tot en 4 augustus werden de metingen gedaan. Het eindrapport van dit onderzoek wordt later dit jaar verwacht. Stichting Celebritrees is er echter al van overtuigd dat dit onze aanname zal bevestigen. Meer bomen in de steden zorgen voor een significante verkoeling! Planten dus maar die levensbomen…
Meer informatie over het onderzoek van de TU Delft en het onderzoek in Polen is te vinden door op bijgaande links te klikken:
https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/groene-stad/groen-projecten/onderzoek-verkoelende-werking-bomen-stad/
https://www.euronews.com/green/2023/07/26/polish-city-pushes-for-more-green-spaces-as-country-is-hit-by-heatwave

Rzeszów’s is een van de groenste steden in Polen. Zowel burgers als gemeentebestuur zijn zich er bewust van dat het planten van meer bomen noodzakelijk is om de stad te beschermen tegen de hitte.

Categories: