Bomen zijn cool…

Published by Marie-Louise Loomans on

Voor het project ‘Bomen zijn cool’ werkte de Antwerpse universiteit samen met Antea Group en de Stad Antwerpen. Het team van bio-ingenieur professor Roeland Samson plaatste vorig jaar in 53 Antwerpse stadstuinen sensoren om de luchttemperatuur te meten. “Het waren tuinen verspreid over de hele stad. Op elke meetplek installeerden we 5 sensoren. Onder de boom, naast de boom en ook een sensor om de temperatuur op straat te meten.” Met deze studie hoopt professor Samson stadsbesturen en huiseigenaren te overtuigen om veel meer bomen en groen te planten. “Een daling van de temperatuur in de stad zal zelfs levens redden. Zo krijgen de levensbomen van Stichting Celebritrees een extra lading…
Meer groen zal ook het mentale welzijn verhogen. Groen zien en hebben in je omgeving maakt je gelukkiger.”

Tijdens metingen gedurende de warmste week, gedaan van 10 tot 17 juni, bood de grote kruin van een Zomereik de meeste verkoeling en de Cipres, beiden zijn niet voor niets levensbomen uit de Keltische Bomencirkel, stond onderaan de lijst van bomen die meededen aan het experiment. 

Gemiddeld zorgden de bomen op de warmste dagen voor 7,6 graden verkoeling! Dit doen ze door de schaduw die ze geven en ook door het water dat ze verdampen. “Hoe groter de boom en hoe groter de tuin, hoe groter het koeleffect. Meer groen onder en rond de boom versterkt dat effect nog eens.”

Meer informatie over dit interessante experiment is te vinden door op bijgaande links te klikken: https://anteagroup.be/nieuws-media/nieuws/bomen-zijn-cool-onthulling-van-onderzoeksresultaten

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/05/27/een-boom-maakt-stadstuin-meer-dan-7-graden-koeler-zegt-onderzoe/

https://my.visme.co/view/g7qj844x-bomen-zijn-cool#s1

Professor Roeland Samson van de Universiteit van Antwerpen is blij met de spectaculaire resultaten van zijn onderzoek. Nu maar hopen dat er door stadsbesturen meer levensbomen gaan worden geplant.
Maar dat kan iedereen natuurlijk ook zelf doen!


Categories: